čtvrtek 7. července 2016

Pistolník

Autor: Stephen King
Série: Temná věž
Pořadí v sérii: 1/7
Žánr: Fantasy
Počet stran: 200















Anotace

Pistolník Roland je poslední střelec přízračného světa ztraceného kdesi daleko v budoucnosti. Je to svět zdevastovaný jak fyzicky, tak morálně. A právě pravdu tohoto světa, zda je skutečným podsvětím, či pouze jen děsivou alternativou světa našeho, tvrdošíjně hledá Roland. I za cenu vražd a prokletí vlastní duše. Kniha sleduje jeho honbu za mužem v černém, neboť jenom on zná cestu k Temné věži, v níž se pronikají všechny světy. To on staví pistolníkovi do cesty napřed barmanku Allii z pouštní osady Tull a pak chlapce Jakea, jejichž životy jsou jedněmi z mnoha, jimiž musí pistolník zaplatit za setkání s mužem v černém...

~~~

  Po Dračích očích a Revivalu jsem se rozhodl sáhnout po dalším díle světoznámého autora Stephena Kinga, a sice Pistolníkovi, jenž je úvodem obří ságy Temná věže. Je sice k zamyšlení, že jsem ani tentokrát nezvolil pravý horor, kterými je tzv. král hororové literatury proslaven, ale nemohu si prostě pomoci. Vždy mě to táhlo spíše k fantasy záležitostem než k těm hororově depresivním. Jednou se třeba dostanu i k těm, ale s jistotou mohu napsat, že tomu tak v blízké době rozhodně nebude. Čeká mě totiž velká spousta knih, kterým dám žánrově zcela jistě přednost.

BLÁZNIVÁ HONIČKA - SNOVÝ SVĚT - ŽIVOTNÍ PŘEKÁŽKY

  Co mě jako čtenáře velmi zaujalo, bylo vyobrazení prostředí, ve kterém se děj odehrával. Nečekejte však žádné rozsáhlé, několika stránkové popisování. Právě naopak. Atmosféra je zachycena v několika větách či odstavcích, které dokáží dokonale přenést obraz i pocity samotné přímo do vaší mysli. Pokud se tomu všemu oddáte a necháte se unášet snovým světem, jenž autor dokázal vytvořit, bude doslova pohlceni jeho děsivě skutečným zpracováním.
  Zprvu se celý příběh může zdáti být obyčejným vypravováním o mužově cestě skrze pustou, drsnou krajinu, podobajíc se Divokému západu, rázem však čtenář pochopí, že se za vším skrývá mnohem, mnohem více. Jednoduše řečeno, kniha vás donutí přemýšlet. Nejen nad životem jako takovým, nýbrž nad celou existencí vesmíru. O tom koneckonců pistolníkova cesta je, jelikož na jejím konci Rolanda čeká místo, kde se střetávají časy a světy, kde leží skutečná pravda a kde se konečně tyčí Temná věž, zahrnujíc Velikost, tedy podstatu vesmíru.

  Popravdě, ne vždy je vše jasné a zřetelné - ne vždy je vše lehké k pochopení a vnímání. Jak jsem psal, kniha vás donutí zamyslet se a přemýšlet. Pokud tedy nejste naprostým ignorantem, čtoucím knihy bez zaujetí a potřeby dosažení odpovědí na otázky, hemžících se postupem stran.
  Bude-li se vám zdát vše zmatené, nezoufejte. Jednoduše se pusťte do dalších dílů, následujících po tomto úvodním. Pistolník je pouze prvními dveřmi, jimiž je třeba projít k tomu, aby se čtenář mohl dostat k jádru úplného pochopení. Autor vás v tom nenechá, nebojte se. Stačí jen pokračovat.

  Co se hlavní postavy týče, tedy pistolníka Rolanda... Mám chuť napsat; prostě Roland. Přečtete, pochopíte. Okamžitě totiž poznáte, s kým máte tu čest. Roland je svému poslání naprosto odevzdán a nezastaví ho ani překážky, která cesta za mužem v černém, potažmo Věží skýtá. Vždyť už setkání s lidmi v malém, úzkostí propleteném a morálně i fyzicky zdevastovaném městečku, ve kterém po sobě muž v černém zanechá stopu, se nese ve znamení pomíjivého uspokojení, záhy střídaného nezbytným obětováním.

  Pistolník je sice fantasy dílem, avšak děsivě realistickým. Po úvodním seznámení se s Rolandem jsem plný skutečného očekávání, jelikož mě putování skrze přízračný svět za pistolníkovým poselstvím vskutku nadchlo. Jsem si jist, že nepředbíhám a nechválím Temnou věž předčasně.
  Dialogy... Jste-li příznivci sáhodlouhých mluvených projevů, vězte, že se jich zde nedočkáte. Naopak, většinou jsou strohé, přímé a... upřímně psané. King si jednoduše na nic nehraje a píše věci tak, jak ve skutečnosti jsou. Mně osobně to nepřekáží, jelikož je kniha spíše o pocitech.
  Celý příběh vrcholí na posledních stranách, kde nabírá na ohromném rozměru. Autor si pro vás připravil vskutku pozoruhodné řádky, které si prostě budete nuceni přečíst několikrát po sobě. Minimálně vám napoví, že se máte na co těšit. A pokud zrovna nepatříte mezi všední čtenáře a toužíte po něčem, čím jste si ještě neměli možnost projít, budete nadšeni dvakrát tolik. Pistolník a Temná věž celkově rozhodně nepatří mezi něco, na co byste naráželi na každém rohu. Ne do vzduchu se říká, že by tato epická sága mohla býti autorovým vrcholným počinem.


HODNOCENÍ: 4/5

  

Žádné komentáře:

Okomentovat